Tobruk

Napsali o nás

Tobruk musí herci opravdu prožít

VÁCLAV MARHOUL OHLÁSIL VÁLEČNÉ DRAMA:
 
Natáčení válečného dramatu Tobruk ohlásil na včerejší tiskové konferenci scenárista, režisér a producent Václav Marhoul. Děj se odehrává na podzim roku 1941 při obraně Němci a Italy obleženého města Tobruk v severoafrické Libyi, kam je odvelen i československý prapor.
 'Nebude to válečný velkofilm, ale komorní drama dvanácti příslušníků tohoto praporu ve strašlivých podmínkách písečné pouště,' řekl Marhoul a dodal, že to přesto bude velmi nákladný a náročný film, jehož rozpočet činí 80 miliónů korun, z toho zhruba polovina je z veřejných prostředků. Podílí se Ministerstvo obrany České republiky, přispěl Státní fond na podporu a rozvoj kinematografie, koproducentem je Česká televize.
'Jednou z věcí, v nichž vidím smysl i své práce, je péče o veterány,' řekla k tomu ministryně Vlasta Parkanová a dodala: 'Zaslouží si, aby se o nich vědělo, nesou poselství vojenské cti a hrdinství. Těmto pojmům chceme vrátit ztracený obsah, proto se tohoto projektu rádi zúčastníme.'
 Herci, mezi nimiž budou například Matěj Hádek, Andrej Polák, Kryštof Rimský či Petr Stach, prožijí v tuniské poušti deset tvrdých týdnů. 'Pokud budou hrát, dopadne to špatně, pokud to budou prožívat, dopadne to dobře,' řekl Marhoul, který hodlá s herci bydlet po celou dobu ve stanech.
 'Budeme žít jako vojáci, všichni odevzdají civil a mobily, jediné, čeho bude dostatek, musí být pitná voda. Přitom nikdo z herců nebyl na vojně, výcvikem projdou ve Vyškově a pak v Tunisu ještě před natáčením,' řekl Marhoul, ale ujistil, že ostatní členové štábu budou bydlet v hotelu. 'Počítám s tím, že do týdne budou mít všichni těžký průjem, jsou tam škorpióni a písečné zmije, proto s námi pojede lékař a jednám i o tom, abych mohl vzít vojenského kaplana a psychologa.'
 Na nemoci má Marhoul v natáčecím plánu desetidenní rezervu, ale s premiérou počítá najisto: 10. září 2008.

Právo, Novinky.cz | 27. 04. 2007 | Věra Míšková

zpět >>