Tobruk

Napsali o nás

Evropského Oscara má na dosah Prorok, Tobruk šanci nedostal

Francouzský film Prorok získal nejvíce nominací na Evropské filmové ceny za letošní rok. Válečné drama režiséra a scenáristy Václava Marhoula Tobruk se do užších nominací nedostalo. Nominace zveřejnila Evropská filmová akademie (EFA), která evropskou podobu Oscara uděluje, v sobotu na festivalu ve španělské Seville.

Snímek režiséra Jacquesa Audiarda Prorok je nominován v šesti kategoriích. Kromě cen pro nejlepší film a režiséra je nominován i herec Tahar Rahim, snímek má také nominaci na nejlepší scénář.

"Hrdinou je devatenáctiletý analfabetický mladík odsouzený k odnětí svobody na šest let. Příběh natočený ve stylu film noir ukazuje, kolik vynalézavosti musí chlapec vynaložit, aby vyšel živý ze souboje mezi tamními gangy," připomněla filmová kritička Tereza Spáčilová.

Pět nominací má britský film Milionář z chatrče režiséra Dannyho Boylea. Čtyřikrát je nominován snímek Bílá stuha od Michaela Hanekeho, který letos zvítězil na festivalu v Cannes. Film Prorok dostal v Cannes cenu poroty.

Vyhlášení vítězů 22. ročníku Evropských filmových cen se uskuteční 12. prosince v německém městě Bochum.

iDnes.cz | 07. 11. 2009 | http://kultura.idnes.cz/evropskeho-oscara-ma-na-dosah-prorok-tobruk-sanci-nedostal-pav-/filmvideo.asp?c=A091107_165806_filmvideo_jaz

zpět >>