Tobruk

Napsali o nás

Tobruk neuspěl. Česko opět evropského Oscara nezíská

Sevilla - Ani letos Česko "evropského Oscara" v kategorii hraných filmů nezíská. Válečné drama Tobruk režiséra a scenáristy Václava Marhoula se nedostalo do užších nominací na ceny Evropská filmové akademie, přestože byl film v zahraničí poměrně dobře přijat.

Nejvíc šancí na ceny má francouzské vězeňské drama režiséra Jacquesa Audiarda Prorok, nominované v šesti kategoriích. Kromě nejprestižnějších trofejí pro nejlepší film a pro režiséra je nominován i herec Tahar Rahim, snímek má také nominaci na nejlepší scénář.

Shortlist kandidátů oznámila akademie na festivalu v Seville; vítězové 22. ročníku budou vyhlášeni 12. prosince v německé Bochumi.

Většina kategorií má šest kandidátů. Na evropský film roku spolu s Prorokem aspirují Fish Tank od Britky Andrey Arnoldové, Daldryho Předčítač, Boyleův osmioscarový Milionář z chatrče, Hanekeho Bílá stuha a horor Ať vejde ten pravý švédského režiséra Tomase Alfredsona.

Na evropského režiséra roku akademici kromě Audiarda nominovali Almodóvara, Arnoldovou, Boylea, Hanekeho a dánského režiséra Larse von Trier za Antikrista.
Syrové vězeňské drama

Favorizovaný Prorok dostal letos na od poroty Velkou cenu v Cannes. Syrové vězeňské drama vypráví v pomalu plynoucím tempu netradiční zločineckou ságu o mladém Arabovi, který nastupuje do vězení. Postupně získává důvěru šéfa korsického gangu, jenž zde vládne, a buduje si vlastní postavení a kariéru.

Snímek do českých kin přijde 3. prosince, k vidění bude na Festivalu francouzského filmu, který se koná od 19. listopadu v Praze. To už budou dvě tisícovky evropských akademiků hlasovat o vítězích v jednotlivých kategoriích.

Po Prorokovi se šesti nominacemi následuje britský Milionář z chatrče, který má pět aspirací. Čtyřikrát je nominována Bílá stuha Michaela Hanekeho; černobílý snímek o kořenech nacistického zla v Rakousku letos zvítězil v Cannes.

Shodně po třech nominacích mají Fish Tank, který se letos představil v Karlových Varech, stejně jako Rozervaná objetí španělského režiséra Pedra Almodóvara. Tři nominace má i Předčítač britského režiséra Stephena Daldryho.

Soupeří tak spolu jak efektně nablýskané snímky hollywoodského střihu, tak filmy programově minimalistické a asketické. Tematický rozptyl jednotlivých děl je také příliš velký, aby se z korpusu nominovaných dal určit nějaký trend.

Typická pro umělecké tituly je každopádně reflexe minulosti (Bílá stuha, Předčítač, Rozervaná objetí) a sociálních podmínek chudších vrstev (Milionář z chatrče, Fish Tank).

Na herce roku mohou kromě Rahima pomýšlet Moritz Bleibtreu (Baader Meinhof Komplex), David Kross z Předčítače, Dev Patel z Milionáře v chatrči, Filippo Timi za roli Mussoliniho v filmu Vincere (Vyhrát) a Steve Evets, který se představil ve snímku Čekání na Erika režiséra Kena Loache.

Na herečku roku byly nominovány Penélope Cruzová za Rozervaná objetí, Charlotte Gainsbourgová za Antikrista a Katie Jarvisová za snímek Fish Tank. Mezi nominovanými jsou i Kate Winsletová za Předčítače, Yolande Moreauová za snímek Séraphine a švédská herečka Noomi Rapaceová za film Muži, kteří nenávidí ženy.

"Tradiční" neúspěch
V kategorii hraných filmů se Čechům už "tradičně" nedaří a skupina 48 snímků z 25 zemí se nakonec stala maximem i pro Tobruk, který měl devět nominací na Českého lva a tři sošky získal.

Do užšího výběru se před lety propracoval jen Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka. Loni neuspěli Karamazovi. O cenu diváků - která se volí z desítky kandidátů na internetu - se v roce 2006 neúspěšně ucházelo Štěstí a loni pak Menzelův Anglický král.

Nedávno Tobruk získal hlavní cenu na festivalu v Austinu v Texasu. Náladu si Marhoul - který chystá adaptaci nejmenovaného slavného amerického spisovatele - může spravit právě v Seville, kde se dostal mezi šestnáct titulů v hlavní soutěži.

Uveden bude na přehlídce v Sýrii, promítat se má ve Francii, jedná se o Číně, Austrálii a Kolumbii. Prostřednictvím HBO se uvádí v Polsku, Maďarsku a Slovinsku.

Česko letos nezopakuje ani loňský dokumentární úspěch. Minulý rok se stal dokumentem roku celovečerní René Heleny Třeštílkové, a Evropská filmová cena tak vůbec poprvé putovala do České republiky.

Letošní kandidát navržený k přímé nominaci, dokument Martina Duška a Ondřeje Provazníka Poustevna, das ist Paradies!, ale neuspěl. Mezi desítku nominovaných na nejprestižnější cenu pro dokument v Evropě se sice dostal film Petera Kerekese Jak se vaří dějiny, který vznikl ve slovensko-česko-rakouské koprodukci.

Vítězem - o kterém rozhoduje zvláštní porota v dřívějším termínu - je ale švýcarský film Bzučení hmyzu: Zápisky mumie od Petera Liechtiho.

Hrané i dokumentární filmy aspirující na ceny musí vzniknout v evropské produkci a mít první oficiální premiéru po 1. červenci 2008. Akademie složená z 1850 filmařů a odborníků je uděluje coby protiváhu Oscarů.

Největší zastoupení mají velké kinematografie starého kontinentu - což někdy vede ke spekulacím o jejich protekci. Současným prezidentem Akademie je režisér Wim Wenders.

Aktuálně.cz | 07. 11. 2009 |

zpět >>