Tobruk

Napsali o nás

Nominaci na Evropské filmové ceny má Tobruk

Filmové ceny

Prezidium České filmové a televizní akademie oznámilo nominace českých filmů na Evropské filmové ceny. Evropští akademici tak z českých filmů posledního roku dostanou možnost hlasovat o jediném, který má za Česko tzv. přímou nominaci - o válečném filmu Tobruk Václava Marhoula.

Tobruk si odbyl premiéru loni v září, drama skupiny československých vojáků v libyjské poušti vidělo celkem přes sto třicet tisíc diváků. Z březnového udílení Českých lvů si film odnesl sošky za kameru, hudbu a zvuk.

Krom Tobruku byly Evropské filmové akademii nabídnuty ke zvážení nominace další čtyři české filmy. Jde o dokument Poustevna, das ist Paradies! režisérů Martina Duška a Ondřeje Provazníka, podařený loutkový film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? Jiřího Barty a Edgara Dutky a dva hrané filmy - Renčův Hlídač č. 47 a na Berlinale s úspěchem uvedený Kdopak by se vlka bál režisérky Marie Procházkové.

Národní nominace filmů jsou podkladem pro hlasování Evropské filmové akademie, v níž zasedá i čtyřiatřicet českých filmových tvůrců - mimo jiné režiséři Jan Svěrák, Petr Zelenka a Juraj Jakubisko, umělecká ředitelka karlovarského festivalu Eva Zaoralová či loňská držitelka Evropské filmové ceny Helena Třeštíková. Ta prestižní ocenění považované za evropskou obdobu Oscara loni získala po mnoha dalších mezinárodních úspěších za svůj snímek René a stala se tak vůbec prvním českým držitelem Evropské filmové ceny.

Evropská filmová akademie má přes dva tisíce členů z celé Evropy, třicítka zástupců Česka je tak v ní jen kapkou v moři. Největší národní zastoupení v Evropské filmové akademii má Německo s 346 členy, následované Velkou Británií s 257 členy a Francií s 253 členy. Prezidentem Evropské filmové akademie je německý režisér Wim Wenders.

Evropské filmové ceny se letos budou udělovat po dvaadvacáté, stane se tak 12. prosince v Německu. Loni hlavní cenu za nejlepší evropský film udělovanou v dánské Kodani získala italská Gomorra, která proměnila celkem pět nominací. Další evropské filmové ceny získal taktéž italský Il Divo, polská Katyň či izraelský Valčík s Bašírem.

Evropská filmová akademie má přes 2000 členů z celé Evropy, třicítka zástupců Česka je tak v ní jen kapkou v moři.

http://HN.IHNED.CZ/c1-37981010-nominaci-na-evropske-filmove-ceny-ma-tobruk

Hospodářské noviny | 05. 08. 2009 | hej

zpět >>