Tobruk

Napsali o nás

Tobruk uvedou jeho tvůrci

Na premiéru nového českého filmu přijedou představitelé hlavních rolí i režisér Václav Marhoul

Mladá Boleslav - Do Mladé Boleslavi přijede na premiéru filmu Tobruk tým lidí, který se podílel na jeho vzniku. Ve čtvrtek 11. září se totiž uskuteční v multikině CineStar v Bondy centru premiéra tohoto válečného filmu. Mladoboleslavští diváci tak budou mít jako druzí v republice možnost vidět tento film. Při příležitosti jeho uvedení se ve městě uskuteční zajímavý doprovodný program, a to přímo v den premiéry od 14 do 16 hodin v parku Výstaviště.
"Součástí akce bude ukázka vojenské kolové techniky, současné i historické vojenské výzbroje a výstroje, ukázka bojového umění musado a promítání válečných dokumentů. Pro všechny věkové kategorie bude připravena možnost vyzkoušet si své fyzické síly, svou "mušku" na optické střelnici či výstup na horolezecké stěně. To vše za doprovodu swing-jazzové kapely a moderátora Radka Kajmana Komoráře," upřesnila harmonogram Irena Máchová ze společnosti Silver Screen, jež zajišťuje organizaci čtvrteční akce.
Zároveň Irena Máchová dodala, že pořadatelé připravované show nechtějí pouze upozornit na nový film, ale chtějí také připomenout boj 11. praporu v Libyi, vzpomenout boj za svobodu a československé legionáře.
Od 19 hodin bude v prostorách multikina následovat autogramiáda, od 20 hodin je pak na programu vlastní premiéra filmu. Do Mladé Boleslavi se přijede představit režisér a producent Václav Marhoul, chybět nebudou ani herci Jan Meduna, Matěj Hádek, Michal Novotný, dále pak Luděk Hudec, jenž mimo jiné zajišťoval střih.
Film Tobruk je věnován všem českýma slovenským veteránům, domácímu odboji a především příslušníkům československého pěšího praporu 11 - východního, kteří po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů na podzim roku 1941 bránili před německými a italskými jednotkami Tobruk, poslední Spojenci ovládaný strategický přístav na severu Libye. Tvůrci filmu se mimo jiné snaží postihnout pocity lidí v této vypjaté situaci.
"Nevím, jak mají mladoboleslavští diváci rádi filmy s touto tematikou, ale myslím si, že by pro ně mohl být zajímavý," sdělil Zdeněk Podnecký ze CineStar.
Multikino v Mladé Boleslavi plánuje do konce roku ještě další návštěvy filmových tvůrců. "Plánovaná je delegace k filmu Nestyda, který má mít regionální premiéru 11. října. Zatím přislíbili účast panové Jan Hřebejk, Michal Viewegh a Jiří Macháček. Další regionální premiéra by se měla uskutečnit 6. listopadu, kdy by měla do Mladé Boleslavi zavítat delegace k filmu Anglické jahody," informoval Podnecký.

***

"Součástí premiéry bude také ukázka vojenské kolové techniky a současné i historické vojenské výzbroje." Irena Máchová, organizátorka akce

Mladá fronta Dnes / 09.09.2008 / Jitka Holešínská | 06. 10. 2008 |

zpět >>