Tobruk

Napsali o nás

Novému filmu Tobruk bude předcházet show na náměstí

Road show zaplní v pátek 12. září liberecké náměstí Dr. Edvarda Beneše Premiéru nového českého filmu v Liberci bude doprovázet road show na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Diváci se mohou kromě jiného těšit i na ukázky vojenské techniky.

Liberec/Doprovodný program, jehož cílem je přitáhnout diváky na nový český film režiséra Václava Marhoula Tobruk, potrvá v pátek 12. září na náměstí Dr. Edvarda Beneše od 16.00 do 18.00 hodin. Hlavní součástí programu bude podle pořadatelů ukázka historické i současné techniky Armády České republiky, techniky, výzbroje a výstroje. Podobnou road show dělají organizátoři při příležitosti regionálních premiér Tobruku také v ostatních městech republiky. Film bude hrát kino Varšava od čtvrtka 11. září v 17.30 a ve 20.00 hodin až do středy 17. září. Ve 2. světové válce padlo, bylo umučeno nebo popraveno přes 50 000 000 lidí. Z toho 360 000 Čechoslováků. Na straně spojenců bojovalo dobrovolně i 50 000 československých vojáků. Bojů v severní Africe se jich zúčastnilo 1 800. Na všech frontách jich po dobu tohoto strašlivého válečného běsnění padlo nebo zemřelo 7 790. Film Tobruk je v hluboké úctě věnován všem českým a slovenským veteránům jakož i domácímu odboji.

Film by neměl být jen pro pamětníky

Především pak ale příslušníkům Československého pěšího praporu 11 - Východního, kteří po boku Britů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů na podzim roku 1941 bránili před německými a italskými jednotkami poslední Spojenci ovládaný strategický přístav na severu Libye - Tobruk. "Dobrý válečný film je dobrým teprve tehdy, pokud se mu podaří přiblížit divákovi člověka zmítaného proudem, kdy je sám, nemá se čeho chytit a neumí se s tím vypořádat. Odvaha je síla vůle, které žádný muž nemá nazbyt. Když se používá, brzy se vyčerpá. Odvaha je kapitál, který postupně utrácíme. Jakýkoliv rozkaz pak může být kdykoli příkazem k výplatě z konta, které se blíží nule. Ambicí zamýšleného filmu Tobruk je, že nemá fungovat jen pro pamětníky a pro diváky se zálibou ve vojenské historii. Měl by být sdělný pro většinové obecenstvo, měl by nabízet základní otázky ve smyslu hledání lidských hodnot," řekl k filmu režisér Václav Marhoul.

Jablonecký deník / 09.09.2008 / Zuzana Minstrová | 06. 10. 2008 |

zpět >>