Tobruk

Napsali o nás

Tobruk

Snímek režiséra a scenáristy Václava Marhoula nás zavádí do severoafrické Libye, kde českoslovenští vojáci za druhé světové války pomáhali bránit obležené město Tobruk.

Píše se rok 1941, o Tobruk se svádějí bitvy mezi německo- italskými vojsky a Spojenci. Pro československé jednotky šlo o největší vojenskou akci v severní Africe a z jejich příběhů vychází i scénář Marhoulova filmu.

Do africké pouště přijíždí s 11. československým praporem také vojín Pospíchal (debutující Jan Meduna). Má o hrdinství a válce naivní a idealistické představy, proto se při střetu s realitou, kdy se ocitá v neustálém ohrožení života, dočká velkého rozčarování.

Václav Marhoul úmyslně obsadil neznámé, či méně známé tváře. Teprve žebříček sledovanosti ale ukáže, zda se mu tím podaří zvýšit autenticitu. Na filmovém plátně tak v příběhu postaveném na velmi tenké linii mezi hrdinstvím a zbabělostí se mimo jiné představí Matěj Hádek, Kryštof Rímský a Michal Novotný.

Nenáviděli režiséra

U válečných záběrů se u herců předpokládá skvělá fyzická kondice, proto všichni museli před odletem do Tunisu, kde se natáčelo, absolvovat náročný vojenský výcvik ve Vyškově. Pobyt v kasárnách prý všechny stmelil a vytvořili dobrou partu.

Film Tobruk je věnován českým a slovenským veteránům, jakož i domácímu odboji. Před odletem si proto štáb udělal čas i na setkání s veterány, kteří na podzim 1941 Tobruk bránili.

" Pánové jsou skvělí gentlemani. Jenom se nemohli shodnout, jak to tam například bylo s alkoholem, se ženami a jestli navštěvovali nevěstince, což jsou informace pro herce velmi důležité. Jejich výpovědi se dost lišily, některým to bylo asi žinantní," nechal se pak slyšet Robert Nebřenský (desátník Kohák).

Žádné líbivé scény

Václav Marhoul ve svém předchozím snímku Mazaný Filip vsadil na speciální efekty, které se v českých filmech moc nevídají, tentokrát se musel vypořádat s vojenskou technikou a zbraněmi. Nechal herce střílet slepými náboji ze skutečných kulometů. Přitom kolem nich vybuchovaly malé nálože, takže to vypadá, že na vojáky opravdu někdo střílí. Nikomu se nic nestalo, největšími komplikacemi byly naštěstí jen střevní potíže.

Velkolepé bojové scény ale ve snímku neočekávejte, neboť Václav Marhoul je přesvědčen, že na diváka mnohem více zapůsobí vypjaté momenty než efektní scény.

Na filmu se podílel jeden z nejlepších českých kameramanů a držitel čtyř Českých lvů Vladimír Smutný, který má na svém kontě Mazaného Filipa či Svěrákovy Vratné lahve a Tmavomodrý svět. Hudbu složili Američan Richard Horowitz a Íránka Sussan Deyhimová.

Přichází do kin 11. 9. 2008

Sedm / 02.09.2008 / Blanka Dvořáková | 06. 10. 2008 |

zpět >>