Tobruk

Napsali o nás

Jak se točí válka v poušti

Většina českých režisérů chrlí na diváky každý rok desítky komedií s podobnými zápletkami. Režisér Václav Marhoul (48) je výjimkou. V současné době dokončuje české válečné drama Tobruk, které se v kinech objeví v polovině září. Film mapuje osudy několika dobrovolných českých vojáků na území severní Afriky, kde bojovali o přístav Tobruk. Jeho natáčení přitom vůbec nebyla procházka růžovým sadem. Ani pro herce, ani pro režiséra.

Film Tobruk se natáčel v Africe v drsných podmínkách tuniské pouště. Nejtěžší pro herce ale byla už pouhá příprava na roli v České republice. Všichni totiž museli projít tvrdým vojenským výcvikem na základně NATO ve Vyškově. Podle režiséra Václava Marhoula měl výcvik přispět k tomu, aby herci své roli uvěřili a jako vojáci vypadali přirozeně. "Také jsem nechtěl, aby bydleli v Africe v pohodlí na hotelu, ale celé ty měsíce se mnou ve stanu. Bylo jasný, že na té poušti to nebude vůbec žádná legrace," říká Marhoul. "Ve Vyškově to bylo nakonec ale určitě horší než v poušti a naplnilo se pořekadlo: Těžko na cvičišti, lehko na bojišti."

Dril jako na vojně

Během výcviku museli herci absolvovat například třicetikilometrový noční pochod s těžkým batohem. Po dlouhém výšlapu pak měli možnost ulehnout jen na půl hodiny, protože je při usínání vzbudil poplach. Když si šli na konci poplachu opět lehnout, vzbudil je další. Nakonec herce probudil velitel a řekl jim, že mají na vybranou: Buď se umýt, nebo najíst. "A do téhle tvrdé reality jsme byli vhozeni z běžného života. Pro v uvozovkách rozmlsané herce byl ten výcvik nejhorší zážitek z celého natáčení," řekl Radim Fiala, jeden z herců, kteří si v Tobruku zahrají. Za tvrdý výcvik herci režiséra Marhoula nenáviděli. Tvrdé podmínky ale nakonec celou partu stmelily a během natáčení v Africe vznikla opravdová přátelská pouta. Celému filmovému štábu bylo nakonec líto, že natáčení končí a z pouště se musí vrátit domů. "Člověk tam v sobě našel klid a mír. Neotravoval ho žádný mobilní telefon a další věci. Já

Film Tobruk bude uveden do kin 11. září. Informace o průběhu natáčení pravidelně přináší oficiální internetová stránka filmu www.tobruk.cz. tomu říkám civilizační detoxikace," dodává Marhoul.

Film plný neznámých hereckých tváří

Ve filmu Tobruk se v roli českých vojáků objeví celkem neznámí herci. Diváci zřejmě poznají hlavně Michala Novotného, který dříve hrál v seriálu Redakce nebo ve filmech Mazaný Filip a Snowboarďáci. Jenže ten má ve filmu jen jednu z vedlejších rolí. Hlavní roli ztvárnil herec Jan Meduna. Toho zná málokdo. Tobruk je totiž jeho filmovou premiérou. Dosud působil jen v divadle. Režisér Tobruku má pro obsazení hlavní role neznámým hercem jednoduché vysvětlení. "Chci, aby film působil co nejvíc autenticky. Jsem hluboce přesvědčený o tom, že kdyby v tom filmu začala hrát nějaká naše velká hvězda, tak by to škodilo. Lidi by tomu potom nevěřili," říká Marhoul. V připravovaném válečném dramatu se v malé roli objeví i známá hvězda Vojta Kotek. Fanoušci mladého herce budou ale zklamaní. Ve filmu ho totiž vůbec nepoznají. "Kamera totiž Vojtu snímá asi tak ze vzdálenosti devadesáti metrů. Hraje italského vojáka za kulometem, takže na plátně to bude jen taková špendlíková hlavička," tvrdí režisér filmu.

Torpédoborec na přehradě Slapy

V předchozím filmu Václava Marhoula Mazaném Filipovi byla celá řada speciálních efektů, které se v českých filmech moc často nevídají. Ani v připravovaném Tobruku nezůstává Marhoul při zemi a divákům nabídne efektní podívanou. Například při bojových scénách nechal herce střílet slepými náboji ze skutečných kulometů. Kolem herců přitom vybuchovaly malé nálože, takže to na filmovém plátně bude vypadat, že na ně opravdu někdo střílí. Režisér však při výrobě efektů nešetřil a šel ještě dál. Na přehradě Slapy natáčel například vylodění vojáků z velkého torpédoborce. "Točilo se to tam na konci listopadu. Na hladinu jsme napnuli zelené plátno a v počítači pak dodělali moře, hořící Tobruk a celý ten torpédoborec," vysvětluje Marhoul.

Největší "zranění" ? Naštěstí jen průjem

Ač dvouměsíční natáčení probíhalo v extrémních podmínkách a se skutečnými zbraněmi, během něj samotného se překvapivě nikomu nic nestalo. Herci se však nevyhnuli tradičnímu problému způsobenému místní stravou - průjmu. Ten pak před kamerou značně omezoval jejich pohybové možnosti. "To se ale dalo jednoduše překonat. Hodně lidí taky během natáčení nastydlo. Když jsme v srpnu přijeli, bylo přes den padesát stupňů a na podzim osmnáct. Takhle razantně se počasí změnilo asi během tří dnů," komentuje režisér snímku největší problémy, které postihly štáb během natáčení. Jestli někdo půjde do kina na Tobruk s očekáváním, že uvidí českého Ramba, bude zklamaný. I když má film rozpočet osmdesát milionů korun, na velkolepé bojové scény je to málo. Režisér Marhoul je navíc přesvědčený, že na diváka dokáže mnohem víc zapůsobit jen pár vypjatých momentů. "V posledním Rambovi létají hlavy jak vlaštovky na jaře, ale diváka to vůbec nedojímá a jen na to otupěle zírá. Prostě ty potoky krve nefungují. Já tedy doufám, že v Tobruku jsem to udělal správně," říká Marhoul.

Nedělní Blesk | 30. 03. 2008 | Jan Horák

zpět >>