Tobruk

Napsali o nás

Václav Marhoul nesundal jedenáct týdnů tričko a klobouk

Producent, režisér a herec Václav Marhoul (47) je známý tím, že co si vezme do hlavy, to prosadí. Teď se objevuje po Praze ve světlém klobouku a omšelém tričku.

"Také jsem zažil situace, kdy jsem si vzal něco do hlavy a ono se to zastavilo. Mnohokrát jsem i prohrál," přiznává. "Ale když jsem si vzal do hlavy, že natočím historický film Tobruk, rozhodl jsem se, že ho prosadím. A stalo se. Teď jsem skončil natáčení a začal s jeho střihem. A když jsem ho začal točit, tak jsem si nasadil klobouk a v tu chvíli nové béžové tričko a obojí jsem nesundal jedenáct týdnů. Samozřejmě s výjimkou toho, když jsem šel spát. Ale zatím v tom tričku a klobouku chodím i teď po Praze. Klobouk je výjimečný, dostal jsem ho od Františka Kocha, který mi do filmu Tobruk dodával historická auta, před odletem. Tak skvěle mi sednul na hlavu, že ani nevím, jestli ho vůbec sundám."

Václav Marhoul se rozhodl filmově připomenout málo známou kapitolu druhé světové války, kdy příslušníci 11. československého pěšího praporu bránili v roce 1941 poslední strategický přístav po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů. jeho štáb pak pronásledovaly dokonce podobné strasti, jako kdysi vojáky.

V Tunisu měli všichni průjem

V tuniské poušti pobýval jeho štáb od konce srpna do konce listopadu. Nikomu se nic vážného nestalo, ale bývali nachlazení a měli všichni průjem.

"Než jsem film začal natáčet, také jsem měl krizi, jestli vůbec začít. Zvlášť ve chvílích, kdy jsem sháněl finance a zrovna se mi nedařilo. Žil jsem na sídlišti, v hlavě měl vizi a nevěděl, jestli dám film dohromady. S tím byly problémy i deprese. Ale když jsem sehnal finance a přiletěli jsme do pouště v Tunisu, tak jsem se těšil z každého natáčecího dne, z každé minuty, z každé vteřiny. Užíval jsem si to. Nikomu se naštěstí nic závažného nestalo, i když nějaké potíže jsme měli, hlavně průjmy, ale všechno jsme to překonali. Žili jsme v poušti jako vojáci ve stanech, jen každý sedmý den jsme byli v hotelu, abychom se pořádně umyli. Ve štábu bylo dvacet pět Čechů a patnáct Tunisanů. Divili se, že jsme to tam přežili," usmívá se režisér filmu s filmovým rozpočtem zhruba osmdesáti milionů korun, který bude mít premiéru 11. září příštího roku.

morava24.cz | 08. 12. 2007 | Korzo

zpět >>