Tobruk

Napsali o nás

Marhoul ubránil Tobruk, čeká ho bitva ve střižně

Praha/ V pátek dopoledne padla v hostivařských ateliérech Gatteo poslední z dvou tisíc čtyři sta padesáti klapek natáčení válečného filmu Tobruk. Václav Marhoul jej z převážné části natáčel po dobu dvou a půl měsíců v odlehlé části tuniské pouště a v tamním pohoří Jebel Tebaga dokonce simuloval frontovou linii.

"Když jsme před třemi měsíci a jedním týdnem odlétali do Tuniska, jediné, co nás tehdy zachránilo, bylo, že jsme nevěděli, co nás čeká," předeslal nadneseně Marhoul při vzpomínce na jedenáct týdnů intenzivní práce v poušti. Jedním dechem však jako správný velící důstojník nepřipustil, že by "za celou dobu ve štábu zažili jedinou hádku nebo ponorku. Ani domů se nám nakonec odtamtud nechtělo".
Scenárista, producent a režisér, zkrátka autor Tobruku Václav Marhoul si nebývalou soudržnost vysvětluje tím, že štáb i herci byli dobře charakterově sladění. Ještě větší zásluhu na stmeleném týmu, který svorně táhl zajeden provaz, pak připisuje pouštním podmínkám, kdy to "jinak než společně j ít ani nemohlo".

Válečné podmínky

Lehko na cvičišti, těžko na bojišti, říká se. A herci povolaní do filmové vojenské služby jen potvrzují, že pro ně srpnový přípravný výcvik představoval větší silové vypětí než jedenáct následujících týdnů strávených ve stanech a v poušti. "Zdaleka nejhorší byla ta nesnesitelná vedra a vyčerpání ze zdravotních komplikací," potvrzuje slovenský herec Andrej Novák. Nikomu se nevyhnuly průjmy, a když přišel podzim a s ním i razantní pokles teplot, potýkal se nejeden z Čechů a Slováků s nachlazením a záněty průdušek. "Ještě teď se mi nechce věřit, že jsme ani jeden exponovaný negativ neodeslali do laboratoří v České televizi poškrábaný," podivuje se Marhoul. Filmové cívky přitom technici zakládali za nadměrně prašných podmínek. "Co mohlo odejít, do tří dnů odešlo. To podstatné, kamera a zvuk, nám ale vydrželo sloužit až do konce," uvedl Marhoul, který byl při kontrole snímaného obrazu odkázaný pouze na kapesní monitor. V polovině natáčení ale štáb musel povolat techniky, aby kompletně vyčistili filmařské vybavení.
Na jednom z nejnákladnějších porevolučních českých filmů, jehož rozpočet se zatím odhaduje na 80 milionů, se vedle řady sponzorů a partnerů podílelo i Ministerstvo obrany České republiky. Do projektu také vstoupila Česká televize částkou, jakou do českého filmu prý ještě neinvestovala.
Na Marhoula a střihače Luďka Hudce teď ve střižně čeká čtyřicet kilometrů tak říkajíc "vytočeného" materiálu, hrubého negativu, ze kterého společně sestaví konečný film.
Ohlášená premiéra Tobruku je sice až 11. září, ale tvůrci mají před sebou ještě hodně práce. A taky úkol sehnat scházejících deset milionů, o které sifilm ještě říká.

Vyškovský deník, Pražský deník, Benešovský deník, Berounský deník, Boleslavský deník, Českobudějovický deník, Českolipský deník, Děčínský deník, Chomutovský deník, Jablonecký deník, Kladenský deník, Kolínský deník, Kutnohorský deník, Liberecký deník, Litoměřický deník, Mělnický deník, Mostecký deník, Nymburský deník, Pražský deník, Příbramský deník, Rakovnický deník, Teplický deník, Turnovský a semilský deník, Ústecký deník, Žatecký a lounský deník, Domažlický deník, Chebský deník, Karlovarský deník, Klatovský deník, Rokycanský deník, Sokolovský deník, Tachovský deník, Plzeňský deník, Vysočina, Havlíčskobrodský deník, Jihlavský deník, Pelhřimovský deník, Třebíčský deník, Žďárský deník | 03. 12. 2007 | Tomáš Vlček

zpět >>