Tobruk

Napsali o nás

Herci se na vojenské základně připravují na Tobruk

 Vyškov - Tvrdým výcvikem procházejí v těchto dnech ve vojenském prostoru u Vyškova herci, kteří ztvární hlavní role v připravovaném válečném filmu Václava Marhoula Tobruk. Snímek o československých vojácích bojujících za druhé světové války v severní Africe se začne koncem léta natáčet v Tunisku a premiéru bude mít příští rok v září. Režisér Marhoul doufá v to, že herci se při výcviku semknou a zocelí. Díky tomu se prý lépe zhostí svých úloh a snáze snesou natáčení v poušti.

"Vytváříme identické prostředí jako v libyjské poušti a dostaneme je na nejnižší mez, co jsou schopni snášet, do hraničních situací," řekl dnes novinářům velitel výcviku z vyškovské vojenské základny Karel Klínovský, který má herecký dril na starosti.

Třináct převážně divadelních herců, například Jan Meduna, Matěj Hádek, Robert Nebřenský nebo Michal Novotný, je v rozlehlém vojenském prostoru od pondělka až do příštího úterý odříznuto od světa - bez mobilních telefonů a s minimem osobních věcí. Důstojníci jim stanovují fyzicky náročný program, včetně budování zákopů, procházení ohněm, překonávání překážek nebo dlouhých nočních pochodů. Vše v dobových uniformách a s přesnými replikami zbraní.

"Jde jim to lépe, než by se dalo očekávat, jsou snaživí," chválí herce velitel základny Jaromír Zůna. Podle Klínovského se sice nemohou pyšnit skvělou kondicí, ale vše vynahradí jejich motivace. "Řekli jsme jim, že výcvik slouží k tomu, aby mohli být nasazeni v boji za svobodu Československé republiky, a tak to taky berou," řekl Klínovský. Jeden z herců však nevydržel a výcvik opustil už první den. Marhoul jej přeobsadí, jeho jméno nechtěl prozradit.

Film Tobruk má připomenout opomíjenou epizodu druhé světové války, kdy přibližně 650 Čechoslováků po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů v roce 1941 bránilo před italskými a německými jednotkami poslední strategický přístav na severu Libye ovládaný spojenci. Rozpočet činí 80 milionů korun. Asi 12 miliony korun přispělo i ministerstvo obrany. "Chceme připomenout památku veteránů druhé světové války, kterých je mezi námi čím dál méně," uvedl mluvčí ministerstva Andrej Čírtek.

Marhoula, známého zálibou ve vojenství, námět na film napadl po přečtení románu Stephena Cranea Rudý odznak odvahy. "Film bude v podstatě o mladém idealistickém vojákovi, který vstupuje do armády, aby nakonec zjistil, že válka není taková, jak si ji představoval," popsal. Do Afriky příběh situoval, aby se na československé angažmá v tamních bojích zcela nezapomnělo.

ČESKÉNOVINY.CZ | 19. 07. 2007 | ČTK

zpět >>