Tobruk

Napsali o nás

Marhoul vybíral herce tak, aby něco vydrželi

Z Vyškova do Douzu
Premiéru bude mít válečný film Tobruk příští rok v srpnu na Slovensku 


V maskáčích, se zeleným baretem na hlavě a automatickou karabinou na hrudi dohlíží na drsný týdenní vojenský výcvik 13 herců chystaného válečného filmu Tobruk ve výcvikové základně NATO ve Vyškově režisér Václav Marhoul, který mladým mužům, z nichž mnozí mají doma modrou knížku, tuto průpravu na bojové scény v poušti naordinoval.

 'Sám tady ve vyškovském vojenském prostoru necvičím. Jednak tohle všechno už mám dávno za sebou, jednak se snažím pozorovat vše opravdu zpovzdálí. Chci chlapce přinutit k samostatnosti v uvažování i v jednání. Kdybych šel s nimi na nějaké zaměstnání, čekali by ode mne automaticky pokyny a rady, jako od mámy,' směje se Marhoul. Herce prý vybíral tak, aby něco vydrželi. Dalším kritériem bylo, aby to byly výrazné typy.

 'V občanských filmech se od sebe postavy dost odlišují už tím, že jeden má červené kalhoty a druhý modré, případně bílé sako. Tady jsou všichni v jednom mundůru a musí být prostě výrazní,' vysvětlil režisér, který se rozhodl pro méně známé tváře. Do titulních rolí dosadil Jana Medunu, Petra Vaňka a Roberta Nebřenského, kteří hrají především v divadlech.

 Produkce filmu, jehož rozpočet počítá s osmdesáti milióny za všechno včetně výroby kopií, bohužel ještě nemá všechny peníze pohromadě. 'České ministerstvo obrany přispělo 12 milióny, slovenské zatím pomoc jen přislíbilo. Přispěje také české ministerstvo kultury, slovenské však naši žádost o grant zamítlo s tím, že je to nepodstatný a nic neříkající film. Přesto má být premiéra 29. srpna příštího roku v Košicích, v Česku až 10. září. Celý slovenský podíl na koprodukci je zatím od soukromých firem,' informoval režisér.

 Se skutečnými pouštními podmínkami se herci setkají v Tunisu, kde se budou scény válečného dramatu natáčet. Účast čs. vojáků při obraně libyjského Tobruku v posledních třech měsících roku 1941 byla patrně největší válečnou akcí čs. vojenské jednotky na Blízkém východě. Pod vedením plukovníka Klapálka tam bojovalo 634 českých a slovenských mužů.

 'Rommelovy německé vojáky proti nim nepostavím. Budou to Italové, se kterými naši vojáci měli nejvíc co činit. Italy nám bude hrát tuniská armáda,' vypráví major v záloze, který se pro filmování v Tunisu rozhodl hlavně kvůli vstřícné spolupráci místních produkčních firem. 'V Maroku jsem marně vysvětloval, že náš celkový rozpočet je to, co utratí některá americká produkce za den. Nakonec jsme našli v Tunisu firmu, která se jmenuje Nomadis. Jsou to skuteční filmaři a věnují se jen problematice Tobruku,' dodal Václav Marhoul, který chce v poušti natočit komorní drama mladého českého dobrovolníka, přicházejícího na bojiště s mnoha ideály, jež rychle ztratí.

 První natáčecí den bude hned po týdenním výcviku herců přímo v poušti - 2. září. I v Tunisu bude výcvik řídit a na natáčení se podílet několik vojenských profesionálů z Vyškova, včetně velitele zdejšího výcviku plukovníka Karla Klínovského.

Právo | 21. 07. 2007 | Jan Chmelíček

zpět >>