Tobruk

Napsali o nás

Tobruk: Filmoví herci sahají až na dno svých sil

Vyškov/ Opravdu tvrdým výcvikem teď procházejí na základně NATO ve Vyškově herci, kteří budou natáčet válečné drama Tobruk. Nevyspalí, nemytí, zarostlí, bez kontaktu s okolím, se už mnozí sotva potáceli. Režisér Václav Marhoul však považuje tvrdou přípravu za nezbytnou. Nesmějí hrát, ale prožívat. Výcvik má nejen navodit atmosféru pro natáčení v Tunisku, ale hlavně si herci ověřují fyzické i psychické hranice. Jeden z účastníků odpadnul hned druhý den, když zkolaboval psychicky.

Do hlavních rolí obsadil režisér sestavu mladých herců. Jsou mezi nimi i známější tváře jako Michal Novotný a Matěj Hádek, ale i divadelní aktéři jako Jan Meduna, Petr Vaněk, či Robert Nebřenský, kteří hrají hlavní role. 'V prvé řadě mě zajímalo, jak jsou na tom herecky. Hledal jsem také rozličné typy, aby byli rozeznatelní v uniformě a pod helmou. V neposlední řadě jsem odhadoval, zda budou schopní vydržet, protože to, co prožívají ve Vyškově, není nic proti tomu, co zažijí v Tunisu,' prozradil režisér a autor scénáře Václav Marhoul.

Natáčení v tuniských exteriérech začne už druhého září. V poušti je nečeká romantika, ale spíše škorpioni a písečné zmije, pětačtyřicetistupňové horko, jídlo na příděl. Očekávají se průjmová onemocnění i ponorková nemoc. Součástí štábu proto bude i lékař, psycholog a dokonce i vojenský kaplan.

Vojenská příprava je podle režiséra nezbytná. 'Ani jeden z herců nebyl na vojně, a protože budou hrát vojáky, tak z nich musíme vojáky udělat,' prohlásil Marhoul. Aktéři procházejí ve Vyškově tvrdým drilem. 'Hlavní výcvik vedou vojáci z povolání, vesměs účastníci zvláštních misí,' řekl Karel Klínovský, náčelník odboru výcviku, který se spolu s některými dalšími vojáky z povolání zúčastní natáčení v Tunisu. Cílem vyškovských vojáků bylo připravit prostředí co nejvíce se blížící africké poušti. A k tomu jim dopomohlo i počasí. Pod žhnoucím sluncem měli herci v plynových maskách až šedesát stupňů. Probíhat plameny, zakopávat miny do vyprahlé kamenité půdy či brodit se bažinami, bylo málem nad jejich síly. Mnozí už se únavou sotva potáceli. Přesto je výcvik nezdolal: 'Mám ve filmu malou, ale hezkou roličku. Že jí bude předcházet takový trénink, jsem v okamžiku, kdy jsem na roli kývnul, nevěděl. Ale nevadí mi to. Už jsem byl dlouho ve městě, a tak to beru jako vítanou příležitost, jak si pročistit hlavu,' řekl herec Matěj Hádek, známý ze Svěrákova filmu Tmavomodrý svět. Poslední dva dny a noci stráví filmoví válečníci v terénu odkázání jen na sebe, včetně jídla. Marhoulův Tobruk připomene málo známou kapitolu druhé světové války, kdy českoslovenští vojáci po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů v roce 1941 bránili před německými a italskými jednotkami poslední strategický přístav na severu Libye ovládaný spojenci.

'Setkali jsme se s veterány, četli jsme i literaturu, takže pro mě není problém se do role desátníka Koháka, který přišel z cizinecké legie, vcítit,' prozradil dvaačtyřicetiletý herec Robert Nebřenský.

I rozpočet je hrdinský, osmdesát milionů korun. Přesto musel Marhoul z finančních důvodů oželet řadu scén, například s torpédoborci. 'Příběh dvanácti československých vojáků v severoafrické poušti nemá být typickým válečným filmem, ale spíše komorním příběhem, kde válka je jen rámcem příběhu,' tvrdí režisér.

Stále mu ještě pětadvacet milionů chybí, přesto je jisté, že v září začne točit. Rok nato, desátého září 2008, pak ohlašuje Marhoul premiéru.

Vyškovský deník, Pražský deník, Benešovský deník, Berounský deník, Boleslavský deník, Českobudějovický deník, Českolipský deník, Děčínský deník, Chomutovský deník, Jablonecký deník, Kladenský deník, Kolínský deník, Kutnohorský deník, Liberecký deník, Litoměřický deník, Mělnický deník, Mostecký deník, Nymburský deník, Pražský deník, Příbramský deník, Rakovnický deník, Teplický deník, Turnovský a semilský deník, Ústecký deník, Žatecký a lounský deník, Domažlický deník, Chebský deník, Karlovarský deník, Klatovský deník, Rokycanský deník, Sokolovský deník, Tachovský deník, Plzeňský deník, Vysočina, Havlíčskobrodský deník, Jihlavský deník, Pelhřimovský deník, Třebíčský deník, Žďárský deník | 20. 07. 2007 | Šárka Dubská

zpět >>