Tobruk

Napsali o nás

Herci si kvůli válečnému filmu sáhnou až dno

V úmorném vedru vbíhá skupina ozbrojených mužů v uniformách a maskách na obličeji do hořících domů, plazí se zakouřenými tunely. Unavení a hladoví muži však nejsou skutečnými vojáky. Jde o herce, kteří kvůli rolím ve válečném filmu Tobruk podstupují tvrdý výcvik u armádních instruktorů ve Vyškově. 

 'Chci, aby se lépe vžili do svých rolí a snesli natáčení v poušti,' říká režisér a producent Václav Marhoul, který výcvik herců sleduje coby major aktivních záloh. 

 Třináctičlenná skupina unavených mužů pobíhá mezi šlehajícími plameny na cvičné ohňové dráze. Polední slunce pálí a šedesátistupňové vedro v plynových maskách umocňuje ještě žár z hořícího skutečného napalmu. 

'Beru to jako zkušenost, opravdu si sáhnout až na dno svých sil,' tvrdí herec Petr Halberstadt. Stejně jako všichni jeho kolegové na vojně nikdy nebyl. Teď pod dohledem armádních instruktorů, kteří jinak připravují profesionální vojáky, ve vojenském výcvikovém prostoru u Vyškova snáší ponižování, tvrdý dril a nevybíravé chování. 

Minimum jídla, spánku, žádná sprcha ani televize nebo mobilní telefony. K tomu fyzicky náročný každodenní výcvik a absolutní poslušnost. Za každou chybu nebo odmlouvání jednotlivce klikuje celá skupina. 

'Nevěděl jsem, do čeho jdeme. Měl jsem obavy, máme opravdu kvalitní instruktory. Zatím to jde, ale myslím, že se ta náročnost bude ještě stupňovat,' popisuje výcvik herec Matěj Hádek. 

V dobové uniformě, v helmě a s replikou historické zbraně v ruce ho čeká ještě vybudování zákopů ve ztvrdlé a kamenité půdě tankodromu. Jiní herci zase jako v reálu zkoušejí zaminovat území. 

Jeden z herců už enormní zátěž psychicky nevydržel a výcvik ukončil. Režisér Marhoul ho přeobsadí. 

Cvičení ukončí v sobotu večer v lese

V sobotu večer herci vyrazí na závěrečné třídenní cvičení do okolních lesů. Podle šéfa výcviku Karla Klinovského budou muset přežít za nepřátelskými liniemi, spát venku a prchat před přesilou protivníka. 

'Víc mně to sluší s kávičkou a doutníkem než v uniformě,' usmívá se další z herců Robert Nebřenský. Ve filmu bude hrát desátníka, který k československé jednotce přišel z francouzské cizinecké legie. 

'Baví mě to, zajímá mě to a tou problematikou budeme asi všichni pohlceni. Režisér dbá na to, abychom věděli, co točíme. Proto jsme se setkali i se skutečnými veterány,' popisuje přípravy Nebřenský. Tvrdý výcvik mu prý zatím nevadí. Kvůli zlepšení kondice před natáčením filmu totiž začal před časem boxovat. 

Koncem srpna vyzkouší skutečnou poušť

Unikátní přípravu si herci kvůli filmu vyzkoušejí ještě jednou. Koncem srpna odletí do Tuniska, kde vojenský dril absolvují znovu, tentokrát ale ve skutečné poušti. 

Film Tobruk má připomenout historické události druhé světové války na africkém kontinentě. Přibližně 650 Čechoslováků po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů v roce 1941 bránilo před italskými a německými jednotkami poslední strategický přístav na severu Libye ovládaný spojenci. 

Natáčet se začne koncem léta v Tunisku a premiéru bude mít film s rozpočtem 80 milionů korun příští rok v září. 

V pouštích Tuniska to nebude podle Marhoula jednoduché. Než objevil ideální lokalitu, zkoušel se prý nejprve domluvit v sousedním Maroku. Při jednáních s místními producenty však zjistil, že na tamější služby zhýčkané americkým Hollywoodem prostě nemá dost peněz. 

'Marně jsem se je snažil přesvědčit, že rozpočet mého filmu je to, co režisér Ridley Scott utratí za den,' konstatoval Marhoul.

iDnes.cz | 20. 07. 2007 | inc, natoaktual.cz

zpět >>