Tobruk

Napsali o nás

Armáda trénuje herce na natáčení filmu Tobruk

Armádní specialisté ve Vyškově trénují české herce na natáčení filmu Tobruk režiséra Václava Marhoula. Snímek o československých vojácích během bojů druhé světové války na africkém kontinentu bude od září vznikat v pouštích Tuniska.

Vojenští instruktoři se snaží herce tvrdým výcvikem připravit na natáčení, aby zakusili všechny útrapy jako skuteční vojáci.

Od počátku týdne ve vojenském výcvikovém prostoru u Vyškova na vlastní kůži zkouší například běh ohňovou dráhou v plynových maskách, překonávání vodního toku nebo budování obranných linií včetně zakopávaní se polní lopatkou.

'Snažíme se dostat herce na nejnižší možnou hranici, kterou jsou schopni a ochotni snášet. Dostáváme je do maximálních krizových, stresových a mnohdy až hraničních situací, tak, aby potom při natáčení filmu v poušti věděli, o co jde a jak se chovat,' řekl šéf výcviku Karel Klinovský.

Skupina herců je tak během posledních čtyř dní doslova odříznuta od světa v lesích na Vyškovsku. 'Málo spí, nemají mobily, televizi, noviny, žádný styk s okolním světem, několik dní neviděli vodu a do to toho tvrdý výcvik ve třicetistupňových vedrech a křik instruktorů,' popsal režisér Václav Marhoul.

'Byl jsem dlouho ve městě a tohle je vítaná možnost, jak si vyčistit hlavu. Sice to malinko bolí, ale na to každý zapomene,' uvedl herec Matěj Hádek.
Na takovéto netradiční přípravě se režisér dohodl přímo s armádou, která film finančně podpořila. 'Pro nás je to jedinečná příležitost, jak ten film podpořit a zároveň připomenout památku veteránů druhé světové války, kterých je mezi námi čím dál tím méně,' řekl mluvčí ministryně obrany Andrej Čírtek.

Připomněl, že už dřívější ministr obrany Karel Kühnl schválil poskytnutí částky 7 milionů korun na tento film a letos ministryně obrany Vlasta Parkanová uvolnila dalších pět milionů. Armáda podle něj věří, že se v budoucnu najde více filmařů, kteří by za přispění ministerstva obrany chtěli válečné filmy točit.

Producent a režisér filmu Václav Marhoul prozradil, že se náklady na film včetně distribuce přiblížily hranici 80 milionů korun.

'Nepůjde o popisný historický film, bude o lidech ve válce. Základní téma je, že přichází mladý idealistický voják, zapisuje se dobrovolně do československé armády na Středním východě. Je plný ideálů, vlastenectví a představ, ale zjistí, že válka je něco úplně jiného než ty jeho romantické představy,' nastínil Marhoul.

iDnes.cz | 19. 07. 2007 | inc, natoaktual.cz

zpět >>