Tobruk

Napsali o nás

Režisér žene herce na vojenský výcvik

Aktéři filmu Tobruk musí do vyškovského centra NATO 

Vyškov - Jak udělat z mladých herců, kteří nebyli na vojně nebo mají dokonce modrou knížku, tvrdé chlapy? Režisér a producent Václav Marhoul to vyřešil jednoduše. Posílá je na pár dní do výcvikové základny NATO ve Vyškově.

 Mají si tady zvyknout na drsné prostředí, prožít 'peklo' a sáhnout si možná až na dno svých sil.

 Režisér věří, že jen tak je dobře připraví na natáčení válečného dramatu Tobruk, které má v plánu letos v září v úmorných vedrech tuniské pouště. 
 
 Podobné, jen delší kurz ve Vyškově absolvují i vojáci NATO. Pro skupinu herců ho výcviková základna pořádá vůbec poprvé.

 'Projdou zjednodušeným typem výcviku, který již pravidelně pořádáme pro žurnalisty,' vysvětlil Pavel Kočvara, mluvčí Ředitelství výcviku a doktrín krále Jana Lucemburského. Dodal, že podobné kurzy už ve spolupráci s ministerstvem zahraničí začínají organizovat i pro diplomaty a pracovníky ambasád v problematických zemích. 'Na výcvik dohlíží vojenský psycholog a jeho úkolem je odhadnout, kam až výcvikový instruktor může zajít,' řekl Kočvara. 'Nejde o to, jestli v kurzu někdo uspěje nebo ne. Jde o to navodit extrémní situaci, aby ji zažili na vlastní kůži,' dodal. Herci například mohou poznat, co je to pořádný hlad, fyzické vyčerpání, nedostatek spánku a mohou i strávit celou noc venku v dešti.

 Vojenský kurz pro herce začne už příští týden a u vchodu do kasáren se většinou objeví neokoukané tváře. Hlavní postavu Jiřího Pospíchala, který při obraně severoafrického přístavu Tobruk postupně ztrácí ideály o hrdinství a válce, Marhoul svěřil dosud málo známému Janu Medunovi. V dalších rolích diváci poznají například Petra Vaňka, Roberta Nebřeského nebo Michala Novotného, kterého proslavil seriál Redakce. Na tvrdý výcvik do Vyškova se jich chystá celkem dvanáct, a i když tady podle režisérových slov mají potit krev, žádný z nich se z něho dosud neomluvil. 

 Tobruk je jedním z nejdražších projektů české kinematografie, má stát 80 milionů korun. Marhoul, který je i autorem scénáře, ho připravoval více než šest let. Studoval při tom dobové materiály v archivech, scházel se s pamětníky.

 Jak byla bitva o Tobruk důležitá, svědčí výroky Hitlera i Churchilla. 'Předpokladem útoku na Suezský kanál je dobytí Tobruku,' prohlásil Hitler. 

 'Musí být bráněn do posledního muže,' kladl vojákům na srdce Churchill.

Němci a Italy obležený Tobruk bránil společně se zahraničními vojáky 11. československý pěší prapor - Východní. Začal vznikat v létě 1940 na britském území Palestiny a první ztráty utrpěl v bojích proti francouzské armádě věrné kolaborantské vládě generála Petaina.

 Po kapitulaci Francouzů a krátkém oddechu ho pak v říjnu 1941 dva australské torpédoborce převezly do libyjského přístavu Tobruk, který byl v obležení Rommelova vojska a čtyř italských divizí. Za jeho obranu si pak členové praporu společně s dalšími obránci od nacistů vysloužili přezdívku tobrucké krysy.

 Vojáci, kteří Tobruk přežili, se později vylodili v Normandii, jiní zažili nejtěžší a nejkrvavějších boje v historii československé armády o Dukelský průsmyk, Liptovský Mikuláš a Malou Fatru.

 Výcvik herců pro Tobruk zaplatí ministerstvo obrany, které dokonce na natáčení válečného dramatu přispělo. 'Celkem se jedná o dvanáct milionů korun,' upřesnil Jan Pejšek z tiskového oddělení ministerstva obrany a dodal, že v takovém rozsahu s filmaři ještě rezort nespolupracoval. 'Dosud jsme se podíleli jen na filmu pro televizi Stoupej do slunce, který se natáčel na letecké základně v Čáslavi,' uvedl Pejšek a dodal, že na film Tobruk přispělo i ministerstvo obrany Slovenska.

 Příprava herců ve vojenské základně NATO ve Vyškově je podle mluvčího Ředitelství výcviku a doktrín Pavla Kočvary výjimečná událost. 'Kurz pro herce organizujeme kvůli tomu, že ministerstvo obrany je partnerem tohoto projektu,' uvedl Kočvara a nepředpokládá, že by takovou přípravu běžně zajišťovali i pro jiné zájemce.

 'Nefungujeme jako komerční agentura, kurz jsme filmařům zajistili, protože jsme k tomu dostali pokyn od ministryně. Dovedu si však představit, že bychom podobné kurzy pořádali pro pracovníky humanitárních organizací, kteří jsou vysíláni do zemí, do kterých směřují vojenské kontingenty,' dodal.

 Václav Marhoul je majorem v záloze a chce, aby se vojnou nepolíbení herci ve Vyškově nejen pořádně zapotili, ale aby se tady i seznámili s replikami zbraní, které čeští vojáci používali při bojích o Tobruk. Přísný na ně ovšem hodlá být i v Tunisu, aby se do rolí co nejvíce vžili. Chce je nastěhovat do stanů a už při výcviku jim zakázat civilní oděv a mobily.

Mladá fronta Dnes | 11. 07. 2007 | Helena Vaculová

zpět >>