Tobruk

Novinky

Tisková zpráva: Štáb Tobruku se přesunul do nové lokace

24. 09. 2007

Zprávy, které posílal Dr. Emil Holub ze svých památečních afrických cest v druhé polovině devatenáctého století, docházely do Čech zhruba tak za půlrok.

Další dva slavní čeští dobyvatelé černého kontinentu, cestovatelé Hanzelka a Zikmund, to měli trochu jednodušší. Díky „moderní“ technice začátku padesátých let století dvacátého se termíny zkrátily na měsíce. Dnes díky internetu je to otázka hodin, neřku li minut, a tak Václav Marhoul ze Sahary, kde natáčí svou historickou válečnou epopej TOBRUK, operativně hlásí…

„Rekapitulace: Když jsme se z Prahy letecky přepravili do Djerby, vzápětí jsme se trajektem přesunuli na jih Tuniska do města Douz, kterému se říká brána Sahary. A poté do pouštní lokace ještě padesát kilometrů na jih.“

Tam „ostrý hoch“ plukovník Karel Klinovský, který proslul tím, že náročností tréninku ve vyškovských výcvikových prostorech téměř fyzicky zničil veškeré herecké osazenstvo budoucího filmu, začal druhou fázi tréninkového procesu. Tentokrát to bylo samozřejmě přímo v poušti. Plukovník se vyžíval zejména v denních i nočních přesunech v saharském písku (nejvíc to bylo 18 a půl kilometru) a také v nočním spaní přímo uprostřed Sahary.

Přes jeho „úsilí“ se podařilo také natáčet. Ve vesnici El Faouar a ve městě Kebili se realizovaly úvodní scény filmu. Vytočilo se skoro 10 tisíc metrů hrubého materiálu Fuji, což znamená asi půl hodinu čisté stopáže. Pro odborníky z branže je jistě zajímavé, že padlo 715 klapek a realizovalo se 264 záběrů. Herci spali po celou dobu ve stanech, jen každý šestý den měli relaxační volno v hotelu.

Natáčení je pochopitelně velmi náročné. Teplota vzduchu se pohybuje stabilně přes 40 stupňů (nejvíc bylo 12. září 52,9 ve stínu). Herci zažili písečnou bouři, trošku je obtěžovali škorpioni, sem tam nálet komárů a všudypřítomné mouchy. Jednou dokonce přišla opravdová „středoevropská bouřka“ s hromy, blesky a deštěm. Pro místní obyvatele něco zcela neobvyklého.

V pátek 21. září se celý realizační štáb přesunul do hlavní lokace Jebel Tebaga, kde se odehrává nejpodstatnější část filmového příběhu.

Šedesát členů štábu včetně třinácti herců zažívá možná jeden z nejoriginálnějších zážitků svého profesního života. Ve výsledku přiblíží osudy vojáků 11. československého praporu pod velením plukovníka Karla Klapálka. Naši vojáci pomáhali během 2. světové války, v druhé polovině roku 1941, spolu se spojenci bránit obklíčený libyjský přístav Tobruk. „Krysy pouště“ nebo též „Pouštní krysy“ byl zprvu posměšný, později čestný název spojeneckých jednotek, které se v Tobruku nevzdaly a svou práci splnily na 100 procent.

Autentické natáčení předpokládá autentické vyústění snímku. „Tobruk nebude nějakou literární nebo filmovou oslavou československých veteránů,“ říká režisér Václav Marhoul. „Bude to realistický film, který nechce nic přikrašlovat, nebrat si servítky a pravdivě zobrazit, jak to všechno doopravdy bylo. Možná, že někteří pamětníci budou zklamáni nebo rozčarováni, ale v dnešní době žádná nostalgie není na místě…“

Natáčení filmu skončí začátkem listopadu letošního roku. Premiéra je naplánovaná na září 2008.

zpět